Ondersteuning aan (lokale) initiatieven en opdrachtgevers

Het merendeel van onze ondersteuning gaat over zonne-energiesystemen, maar ook andere vormen van energieopwekking hebben onze aandacht. Dit jaar wordt een watervijzel op het landgoed Singraven in gebruik genomen. Voor warmteopwekking, opslag en een warmtenet hebben we een plan in concept ontwikkeld. Met windenergie hebben we nog geen ervaring.

Escozon is zelf ook initiatiefnemer en een voorstander voor kleinschalige zonnevelden die gewenst zijn nu het netwerk van Enexis voor grootschalige velden naar verwachting de komende jaren op slot lijkt te gaan komen. We verstaan onder kleinschalige zonnevelden gronden met een oppervlak van ca. 750 m2, 2.500 m2, 12.000 m2 tot maximaal 23.000 m2.

Daarnaast heeft Escozon het initiatief genomen naar het plan “Energie Erven Salland” waarmee één van de doelen is om het netwerk van Enexis zo optimaal mogelijk te benutten en vraag en aanbod bij elkaar te brengen en hoge investeringskosten aan de kabel en voor de aansluiting te voorkomen. In Salland zijn vele erven die mogelijkheden hebben voor de opwekking van energie met zon (op het dak of de grond of een combinatie daarvan), wind, biomassa, warmte (zonnecollectoren) en mogelijk zelfs met water.

Onderstaand een overzicht van de lokale initiatieven en opdrachtgevers waarbij Escozon betrokken is:

 1. Energiecoöperatie Endona UA uit Heeten.
 2. Goed veur Mekare uit Olst-Wijhe.
 3. Energiek Broekland.
 4. Duurzaam Lierderholthuis.
 5. Laag Zuthem.
 6. Energiek Boerhaar.
 7. Duurzaam Wesepe.
 8. Noaber&CO (voorheen ReggeStroom) uit Nijverdal.
 9. Duurzaam Lettele.
 10. Energiecoöperatie Landgoed Singraven.
 11. Stichting IJssellandschap.
 12. De Groene Minth in Den Haag.

Voor Endona is Escozon de vaste adviseur of met andere woorden het uitvoeringsorgaan. Dan kan Endona blijven besturen met haar vrijwilligers. Daarnaast heeft Escozon de ondersteuning gegeven bij:

 1. Energiecontracten (PPA).
 2. Klantenwerving.
 3. Professionalisering.
 4. Verantwoording van de subsidies zoals LEI en SDE.